glassoorten

Glassoorten

Het allereerste glas stamt nog uit de steentijd, in de vorm van lavaglas. De productie van glas zoals wij het vandaag de dag kennen, begon tijdens de industriële revolutie. Tot op de dag van vandaag wordt glas op veel verschillende manier gebruikt en verwerkt. Er worden nog telkens nieuwe samenstellingen gevonden die het verwerken van glas makkelijker en duurzamer maken. De zeven meest voorkomende glassoorten zijn: enkel glas, dubbel glas, brandwerend glas, draadglas, gehard glas, gelaagd glas en plexiglas. Over deze zeven soorten glas zal hieronder meer informatie volgen.

Enkel glas

Enkel glas is misschien wel de meest bekende glassoort. Enkel glas werd vroeger gebruikt voor ruiten in woningen, maar omdat enkel glas veel nadelen heeft ten opzichte van dubbel glas, wordt het tegenwoordig niet meer gebruikt. Enkel glas breekt snel, isoleert bijna niet en is door aanhoudende condensvorming niet prettig voor de luchtvochtigheid in huis. Bovendien is het plaatsen van enkel glas in woningen een prijzige aangelegenheid – prijziger dan dubbel glas. Dit heeft te maken met het feit dat er vrijwel geen vraag meer is naar enkel glas, doordat dubbel glas beter is en dus meer geproduceerd wordt.

Dubbel glas

Isolatieglas, oftewel dubbel glas zoals het in de volksmond heet, is wellicht een van de populairste glassoorten. Bij dubbel glas zijn twee glasplaten op een zogenoemde afstandhouder bevestigd, met tussen de twee glasplaten een laag lucht. Deze luchtlaag zorgt voor de hoge isolatiewaarde en stevigheid waaraan het glas zijn naam dankt. HR beglazing is de nieuwste soort dubbel glas. In plaats van ‘gewone’ lucht, zit er bij HR beglazing het speciale edelgas argon tussen de glasplaten in. Dit gas heeft een hogere isolatiewaarde dan gewone lucht. HR beglazing heeft een normale variant, een plusvariant en een dubbel plusvariant. Hoe meer plusjes, hoe hoger de isolatiewaarde van het glas.

Brandwerend glas

Brandwerend glas is ontworpen om uw woning te beschermen in het geval van brand. Een andere naam voor brandwerend glas is brandvertragend glas. Brandwerend glas bezit bepaalde eigenschappen waardoor het glas een verspreidend vuur gemiddeld tussen de 30 en 60 minuten tegen kan houden. Brandwerend glas is populair vanwege de extra veiligheid die het glas biedt.

Draadglas

Draadglas is een glassoort met een wapening van ijzerdraad erin verwerkt. In geval van breuk zorgt deze ijzeren bewapening ervoor dat het glas niet versplintert, waardoor het tot de categorie veiligheidsglas behoort. Draadglas werd in het verleden veel gebruikt in ruiten van bijvoorbeeld klaslokalen.

Gehard glas

Gehard glas is een enkele glasplaat die door de bijzondere productiewijze tot wel 5 maal sterker wordt gemaakt dan gewoon glas. De glasplaat wordt eerst extreem verhit en vervolgens snel afgekoeld, waardoor er trekspanning ontstaat die zorgt voor een sterkere glassoort. Geharde beglazing wordt onder andere gebruikt bij balkonafscheidingen en telefoonschermen.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat, net zoals dubbel glas, uit twee of meerdere glasplaten. Bij gelaagd glas zit er echter geen luchtlaag tussen de platen maar een beschermende kunststof folie. Doordat het glas verlijmd wordt met het taaie folie is de ruit veel minder breekbaar dan regulier glas. Het folie zorgt er tevens voor dat de ruit zelden zal versplinteren. Gelaagd glas wordt voornamelijk gebruikt voor autoruiten, maar kan in enkele gevallen ook gebruikt worden voor ramen.

Plexiglas

Plexiglas is technisch gezien geen echte glassoort, daar het gemaakt wordt van kunststof – acrylaat om precies te zijn. De reden dat plexiglas toch onder de glassoorten wordt geschaard, is vanwege de hoge transparantie en omdat het vaak voor dezelfde doeleinden wordt gebruikt als regulier glas. Plexiglas heeft als voordelen dat het vele malen sterker is dan gewoon glas, en dat het makkelijker te bewerken is. Plexiglas wordt gebruikt bij bijvoorbeeld aquaria.

Meer weten over diverse soorten glas, of advies voor het beste type glas voor uw situatie? Neem dan eens een kijkje op de website van Gjandeweg.nl.