legverbanden bestrating

De 7 meest voorkomende soorten legverbanden bestrating

Bouwen of renoveren? Er is altijd de tuin en landschapsarchitectuur die moet worden gedaan om het project af te ronden. Het enige belangrijke dat je moet overwegen, is hoe je je voeten uit de modder kunt houden wanneer je door je tuin loopt. Gebieden zoals het pad rond je huis, het pad naar de waslijn, naar de tuinschuur, onder de veranda, zelfs de oprit. Welk materiaal te gebruiken zal grotendeels gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeur en de uitstraling die je wenst te bereiken in je tuin.

Straatstenen zijn gebruiksvriendelijk, natuurlijk en hebben een stijlvolle uitstraling die elk huis kan aanvullen met een breed scala aan kleuren, ontwerpen, materialen en afmetingen om uit te kiezen. Wanneer je van plan bent een buitenruimte in te richten, moet je overwegen welk bestratingspatroon er het beste uit zal zien! Dit artikel geeft je informatie over de 7 meest voorkomende legverbanden voor bestrating van een oprit, een patio of rond een zwembad.

Elleboogverband

elleboogverbandElleboogverband is vooral populair, omdat de klinkers zo zijn gerangschikt dat ze in elkaar grijpen en zichzelf dus ondersteunen. De snijranden hebben de neiging om te scheiden, dus tegenovergestelde rechte rijen of een rand wordt aanbevolen. In deze stijl worden de straatstenen diagonaal op een hoek van 45 graden of 90 graden gelegd. De banen zijn gelegd waar de ene betonmolen naar links is gericht en de volgende betonmolen naar rechts en dit gaat zo verder.

Halfsteenverband

halfsteenverband bestratingHet halfsteenverband is een eenvoudig legverband dat veel wordt gebruikt. Het is makkelijk te leggen en er ontstaat weinig restafval. Er ontstaat een lineaire lijn doordat de banen langs elkaar worden gelegd. Op deze manier lijkt je tuin breder en langer, afhankelijk van de manier waarop de stenen zijn neergelegd. De stenen vereisen weinig snijwerk, waardoor de kosten om het te leggen laag zijn. Het is ellenboogverband is daarnaast erg geschikt voor kleine patio’s of terrassen, omdat deze groter zullen lijken.

Tenzij je in elkaar grijpende stenen gebruikt, moet je bijzondere aandacht besteden aan de scheiding van de rijen stenen, zodat de gevoegde openingen op één lijn blijven. Zoals straatstenen voor bestrating, heeft je een veilige betonnen rand nodig.

Blokverband

blokverband bestratingHet blokverband is afkomstig uit het oude Engelse landschapsontwerp tijdperk. Het is een bekend patroon dat een vintage look aan je omgeving zal geven. De straatstenen in dit patroon wisselen af tussen verticale en horizontale paren. De gepaarde straatstenen creëren rijen en kolommen die een opvallend effect hebben. Je hoeft niet in één kleur te blijven; je kunt creatief zijn met dit patroon door ook contrasterende of complementaire kleuren toe te voegen. Dit patroon is ideaal voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een historische of vintage look, maar het wordt steeds minder vaak gebruikt in vergelijking met de andere patronen. Het blokverband is ook zeer duurzaam en is perfect voor bijna elke locatie van je buitenruimte. Hoewel blokverband een van de meest uitdagende bestratingen is om te leggen, blijft het een van de meest populaire.

Bestratingstip: om een stabiel en spectaculair blokverband te implementeren, moeten de stenen zachtjes samen met een rubberen hamer worden getikt, om te voorkomen dat de rijen omvallen, en worden vastgezet met een harde betonnen rand of koprij.

Cirkelverband

cirkelverband bestratingDit patroon wordt bereikt door de bestratingsrijen in een cirkelvormige formatie te leggen. Hoewel de kleiklinkers kleine tussenruimtes hebben, zijn ze gemakkelijk te vullen met mortel of zand. Van dit patroon is bekend dat het er het mooist uit ziet wanneer het in andere patronen wordt gemengd, zoals visgraat, mandenpatroon of zelfs een lopende band. Met dit patroon hoef je geen volledige cirkel te maken; je kunt de helft of zelfs een kwart van het cirkelpatroon maken. Het cirkelvormige patroon wordt vaak gebruikt in grote opritten of patio’s; het breekt grote ruimtes af door het toevoegen van een focuspunt. Cirkelverband bestrating kan helpen om meer aandacht te geven aan het midden van elke tuinruimte en ze kunnen je helpen om een ruim, wervelend effect te bereiken.

Als je echt de aandacht wilt trekken met je bestratingspatronen en ontwerpen, kun je niet voorbij gaan aan het cirkelverband. Vooral nu natuurlijke vormen bijzonder trendy zijn in de tuin. Maar hoewel het eindproduct het meest lonend is, is dit het bestratingspatroon dat het meest uitdagend is om te plannen en te leggen.

Tip: Degenen die er het beste in zijn om mooie cirkelvormige ontwerpen te laten zien, melden dat de bestratingspatronen vanuit het centrum moeten worden aangevallen. Door naar buiten te werken, heb je al voor de lastige dingen in het midden gezorgd, in plaats van het aan het einde te laten werken.

Een stratenmaker inschakelen?

Spreekt een bepaald legverband je aan? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een goede stratenmaker. Via de website Stratenmakers.in vind je snel en gemakkelijk een erkend bestratingsbedrijf bij jou in de buurt. Alle KvK geregistreerde stratenmakers in Nederland zijn opgenomen in de gids.

Enkel/dubbel visgraatverband

visgraatverband bestratingDit ontwerp is een ander populair bestratingspatroon voor opritten omdat geen rij van bestrating kan verschuiven omdat alles in elkaar grijpt. De vierkante bestratingsafwerkmachine kan dezelfde kleur of een andere kleur hebben om een kenmerk van de oprit te maken. Deze stijl heeft meestal een vierkante omtrek nodig om het patroon bij elkaar te houden. Het werkt op dezelfde manier als elleboogverband; speciaal gelegd op een hoek van 45 ° is een populair bestratingspatroon voor patio’s. Een rij kleiklinkers met een contrasterende kleur kan rond de omtrek worden gelegd.

Visgraat verhindert de ontwikkeling van verlengde continue verbindingen in beide horizontale richtingen en wordt daarom beschreven als volledig in elkaar grijpend. Deze ineengrijping is een van de factoren die visgraat zo’n populair patroon maakt voor trottoirs die worden blootgesteld aan voertuigenverkeer: het biedt weerstand tegen de verplaatsings- en afschuifkrachten die kunnen worden gegenereerd door versnelling, vertraging of draaien.

Straatstenen zijn afwisselend in een afwisselende richting en creëren een “V” vorm. Dit patroon kan op 45 of 90 graden worden gelegd en wordt vaak gebruikt in grote tot middelgrote uitgaansgebieden. Dit patroon heeft een sterk visueel effect en geeft karakter aan elke buitenruimte. Je kunt ook je ontwerp mengen met kleiklinkers ertussen of als een rand om een leuk detail te creëren. Het visgraatpatroon staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, het wordt sterk aanbevolen in gebieden met veel verkeer of meubilair. Opritten, patio’s en looppaden zijn de ideale gebieden om dit patroon te leggen.

Wildverband

wildverband bestratingDe naam zegt al genoeg, bij deze bestrating is er niet direct een verband te zien. En dat is juist het mooie van dit soort bestrating. Het geeft een speels en authentiek effect aan je tuin. De metselaar is vrij om verschillende soorten stenen en keien te gebruiken en creëert zo een unieke bestrating.

Diagonaalverband

diagonaalverbandBij het diagonaalverband worden de stenen in een diagonale lijn gelegd. Door het diagonale patroon kan een kleine ruimte groter lijken. Als je muren niet perfect vierkant zijn, verbergt een diagonale lay-out onvolkomenheden.