ontmossen dak

Dak ontmossen

Wanneer u veel mos op uw dak heeft is het belangrijk dit regelmatig te laten reinigen. Het mos kan namelijk schade toebrengen aan uw dak. Bij een plat dak kunnen er door mos en algen lekkages ontstaan en dakpannen verliezen hun waterafstotende werking. Wanneer u mos en algen van uw dak laat verwijderen wordt er bijna altijd ook een speciale moswerende laag aangebracht. Hiermee vertraagd u de nieuwe aangroei van mos en algen.

Reinigen

Uw dak wordt gereinigd met gebruik van een speciale hogedrukreiniger. Door het maken van een stellage op uw dak kan men van boven naar beneden werken. Hiermee wordt voorkomen dat er water onder de dakpannen terecht komt wat weer kan zorgen voor lekkage in het huis. Indien het te reinigen een plat dak betreft volstaat een simpelere hogedrukspuit.

Wanneer uw dak is ontdaan van mos en algen is het tijd om het schone dak te behandelen. Het makkelijkst is om dit gelijk van het ontmossen uit te laten voeren omdat men dan nog gebruik kan maken van de stellage en al het materiaal voor handen is. De coating dood alle achtergebleven algen en zorgt ervoor dat nieuwe algen minder snel terug komen. Daarbij kunt u ook de dakbedekking laten impregneren. Water blijft door deze behandeling minder lang aanwezig op de dakbedekking wat ook voor de vertraagde aangroei van nieuwe mos zorgt. Daarbij is uw dak dan ook weer beter beschermt tegen water en vuil.

Kosten

Indien u het dak wilt laten ontmossen, coaten of impregneren dat is de prijs vaak een grote factor. Wanneer u het dak alleen wilt laten reinigen dan kunt u uitgaan van een gemiddelde prijs, inclusief BTW tussen de € 5,- en € 15,- per vierkante meter. Ontmossen en coaten komt op een bedrag tussen de € 30,- en € 45,- per vierkante meter. Impregneren is per vierkante meter tussen de € 5,- en € 15,-. Heeft u dus een dak ter grootte van een 100 vierkante meter dan moet u voor het totale pakket uitgaan van een gemiddelde prijs van vijf en een half duizend euro. Bij deze prijzen gaan we wel uit van een plat dak of een pannen dak. Indien u een rieten dak wil laten reinigen dan zijn deze prijzen niet van toepassing. Dit is een dergelijk grote en lastige klus dat u hiervoor een andere expert nodig heeft.

Het is ook mogelijk om uw dak zelf te ontdoen van mos en algen. Hiervoor geldt echter wel dat een goede voorbereiding het halve werk. Kies een droge dag uit, het liefst na een langere tijd van regen. De mossen en algen zijn dan volledig doorweekt en laten zich zo makkelijke verwijderen. Gaat u zelf aan de slag met reinigingsmiddelen in plaats van alleen water houd dan goed de aangegeven dosering aan. Kijk van te voren wel goed of het te reinigen dak geen asbest bevat. Dit kan tijdens het reinigen uw zelf en andere om u heen schade toebrengen en dient gedaan te worden door een professional.

Meer informatie over het ontmossen van daken vindt u op de website van De Dakspecialist.nl.