Schutting plaatsen

Schuttingen op maat maken en plaatsen

Om ervoor te zorgen dat u ’s zomers met voldoende privacy van uw tuin kunt genieten, kunt u uw tuin afschermen door een omheining te plaatsen. Dit kan een rij heggen zijn, maar een schutting is nog steeds de meest gekozen vorm van omheinen. Er zijn veel soorten kant-en-klare tuinschermen en schuttingen op de markt, maar een schutting op maat geeft u meer vrijheid en meer mogelijkheden. Zo hebben standaard tuinschermen vaste maten en kan het zijn dat u net niet uitkomt wanneer u een standaard schutting plaatst. Hieronder zal kort worden beschreven hoe u het beste kunt handelen indien u een schutting op maat wil aanschaffen en plaatsen.

Planken en palen

U kunt bij het maken van uw schutting gebruik maken van zowel hardhout als geïmpregneerd hout, ook wel zacht hout genoemd. Hardhout is duurder in de aanschaf, maar zal langer meegaan dan geïmpregneerd hout – ook wanneer u geen onderhoud pleegt. Geïmpregneerd hout is daarentegen goedkoper en makkelijker te verwerken. Het belangrijkste van een schutting zijn de schuttingpalen. Omdat de palen direct in contact komen met de grond, zal uw schutting hier het snelst gaan rotten. Hardhout zal hier bijvoorbeeld langer meegaan dan zacht hout. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor hardhouten palen met zachthouten schuttingplanken. Houdt er dan echter wel rekening mee dat er kleurverschil op kan treden. Voordat u daadwerkelijk materialen gaat aanschaffen, is het verstandig eerst te kijken welke materialen er verkrijgbaar zijn. Vervolgens dient u een schets te maken zodat u zeer weet wat uw wensen zijn. Deze tekening dient op schaal te zijn – dit zorgt ervoor dat u ook meteen duidelijk heeft hoeveel hout u nodig gaat hebben. Begin en eindig uw tekening op een schuttingpaal, en meet vervolgens de tussenafstand van de palen. U kunt het beste de stelregel aanhouden dat de totale lengte van de paal anderhalf keer de hoogte van de schutting moet zijn.  Nu dient u enkel nog te berekenen hoeveel schuttingplanken en hoeveel materiaal u in totaal nodig gaat hebben.

Aanleg van de schutting

U heeft de berekeningen klaar en de materialen in huis. Nu kunt u beginnen met het plaatsen van uw schutting. Begin met het plaatsen van de twee buitenste palen. Zorg dat de palen waterpas zijn en zet ze tijdelijk vast met een paar schoren. Stort vervolgens betonmortel in de gaten. Nu de buitenste palen gesteld zijn kunt u een metselkoord spannen binnen de palen. U begint door er een bovenaan te spannen en een op 30 cm van de grond. Dit vergemakkelijkt het stellen van de tussenpalen. Graaf nu de gaten voor de tussenpalen. Ook bij deze palen geldt dat u ze waterpas moet stellen alvorens verder te gaan. Doe vervolgens hetzelfde als met de buitenste palen. Gebruik de afstanden die u in uw berekening had. Als het beton uitgehard is kunt u beginnen met het monteren van de schuttingplanken. U dient altijd bovenaan te beginnen met het monteren van de planken. Wanneer u onderaan begint, loop u een grote kans dat u aan de bovenkant niet uit zal komen.

Komt u er zelf niet uit, of wenst u toch hulp van een ervaren timmerman? Bezoek dan eens de website van Mhout.nl. Zij staan graag voor u klaar.