Trap bestrating

Trapelementen in bestrating

De bestrating van uw tuin is in de eerste plaats nuttig om een pad aan te leggen. Er zijn echter diverse mogelijkheden om van dat pad iets moois te maken, wat een extra sfeer geeft in de tuin. Eén van de mogelijkheden is het aanbrengen van trapelementen. Als u hoogteverschillen heeft in de tuin, of als u die aan wilt brengen, vormen traptreden een mooi extra element. De hoge delen zijn daardoor goed bereikbaar en u voorkomt dat u uw voeten schuin moet zetten op een glooiend pad. Hetzelfde geldt als u een verhoogd terras aanbrengt.

Vooraf nadenken

Als u een trap in uw tuin of aan uw terras wilt plaatsen, moet u nadenken over het materiaal en over de vorm. Er zijn verschillende soorten materiaal die u kunt gebruiken. Het mooiste is om iets te gebruiken dat past bij uw huis of tuin. Oudere huizen hebben een andere sfeer en ander materiaal dan nieuwe huizen. Natuursteen of beton zijn de meest gebruikte materialen voor een bestrating, al worden tegenwoordig ook stalen trapelementen gebruikt. Houten vlonders kunnen heel mooi zijn, maar die kunnen glad worden bij nat weer of vorst, dus u zich goed afvragen of dit een verstandige keuze is. Bij de vorm gaat het vooral om de hellingshoek. Hoe steiler het heuvelige gedeelte, hoe steiler de trap moet zijn. Hele steile stukken zijn meestal niet gewenst in de tuin, vanwege de kans op valpartijen in de winter. Alles moet goed beloopbaar zijn, met name op de stukken waar u in de winter veel langs komt, bijvoorbeeld naar uw fietsenschuurtje.

Aanleggen van betonnen traptreden

Het veel gebruikte natuursteen heeft als nadeel dat u alles in moet metselen. Vervangen of verplaatsen gaat bijna niet. Bovendien zijn de aanlegkosten hoog door al het cement. Betonnen trapelementen hebben dat nadeel niet. Meestal hebben ze een lengte van 100 centimeter met een hoogte van 15 tot 20 centimeter. Ze zijn stapelbaar en verschuiven niet. Bijkomend voordeel is dat u ook halve blokken of hoekdelen kunt krijgen. Dat maakt het aanleggen een stuk makkelijker. U kunt de trapblokken ook in L-vorm of U-vorm krijgen. Die zijn een stuk lichter en daarmee beter hanteerbaar. De gewone betonnen traptreden zijn namelijk erg zwaar en het is bijna niet te doen om die zelf door uw tuin te slepen. Het is het verstandigst om een bedrijf in te huren voor de aanleg.

Advies en offerte aanvragen

Omdat elke tuin uniek is, is het een goed idee om onze adviseurs in te schakelen. Samen met u kijken ze welke bestrating en welke trapelementen het beste bij uw tuin passen. Uiteraard zijn uw eigen wensen het uitgangspunt. Wij zijn pas tevreden als u tevreden bent met uw tuin en we zullen er alles aan doen om dat te realiseren, zowel in advies als in uitvoering. Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact op met een vakman van Bestrating Expres om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor trapelementen in uw bestrating.

Lees ook: De 7 meest voorkomende legverbanden bestrating