Terrassen en bestratingen in natuursteen zijn mooi om te zien. De diversiteit aan kleuren geven uw tuin een natuurlijke uitstraling. Door een legadvies van onze tuinarchitecten kunt u de juiste keuze maken in soort en vorm. Vaak is de natuursteen ontstaan onder druk van water of magma, waardoor een totaal ander soort ontstaat dan de stenen die we in ons eigen land vinden.
Veel soorten natuursteen
Er zijn veel soorten natuursteen waar u tuintegels van kunt krijgen. Elke soort heeft aparte eigenschappen. De glans kan verschillen en de kleurvastheid ook. Natuursteen dat kalk bevat, zal over het algemeen fletser worden door het UV-licht van de zon. Dan gaat het om soorten zoals marmer, travertin, hardsteen. Ook de glans van sommigen stenen zal afzwakken. Vaak zijn ze kunstmatig gezoet, zoals ze dat noemen. Dan gaat het om een bewerking dat hun glans versterkt, zoals bij marmer. De weersinvloeden tasten de bewerking aan. De stenen houden uiteraard wel hun specifieke uitstraling. Naast deze aspecten zit er erg veel verschil in kleur en motiefvormen. Travertin heeft bijvoorbeeld vaak een streepvorming, en bepaalde kalk zandsteen tegels hebben een geribbeld oppervlak. Bij de laatste komt dat doordat de kalk zandsteen tegels in principe uit meerdere laagjes bestaat. Die kan men niet glad maken zonder de lagen te beschadigen. Daarom doet men dat ook niet.
Vorm
De soorten natuursteen zijn verschillend in vorm. Sommige kunnen zeer precies en glad worden afgewerkt. Ze passen precies in elkaar. Andere, zoals basalt, kent die gladde randen niet en dat ziet u bij de aanleg van uw terras en bestrating terug. De onregelmatig geeft voor sommige wel een extra charme aan de natuursteen, dus het ligt aan uzelf wat voor keuze u daarin maakt.
Benieuwd naar de 7 meest voorkomende legverbanden?
Legadvies
Het is de verscheidenheid die een legadvies nuttig maakt. Onze adviseurs kijken naar uw tuin en uw huis met de vraag: welke natuursteen past daarbij? Het is niet waarschijnlijk dat u zelf al de soorten natuursteen kent, dus het is heel goed mogelijk dat zij met iets aan komen zetten waar u niet over nagedacht heeft of zelfs nog nooit van gehoord hebt. Laat u verrassen en ga met onze kenners in gesprek. Zij weten bovendien wat nodig is voor de aanleg en ondergrond van die specifieke steensoort, zodat u een perfect gelegd terras of bestrating krijgt. Als u graniet als natuursteen kiest is een drainerende ondergrond belangrijk omdat graniet poreus is, iets wat voor andere natuursteen niet geldt. De drainerende ondergrond zorgt ervoor dat het water uiteindelijk uit het graniet zakt en er geen vochtplekken in ontstaan. Onze tuinadviseurs willen u graag helpen om het optimale terras of bestrating te maken, waar u niet meer naar om hoeft te kijken. Het is enige wat nog hoeft te doen is genieten van de mooie natuursteen.
Meer weten over natuursteen en de wijze van het leggen hiervan? Ga naar de website van Leenen EVS. Hier vindt u meer informatie en heeft u de mogelijkheid contact op te nemen.