kozijnen schilderen

Raamkozijnen schuren en schilderen

Wanneer u de raamkozijnen wil gaan schilderen is het goed om stap voor stap aan het werk te gaan. En zoals als bij zoveel dingen, een goed begin is het halve werk. Bereid u daarom goed voor. Denk hierbij aan de juiste keuze verf, het schuren en plamuren en het verven zelf. Voor u daadwerkelijk aan de slag kunt moet u de keuze voor het soort verf maken. Belangrijk is daarbij het verschil tussen het verven van de binnen- of buitenkozijnen. Buiten hebben uw kozijnen te maken met alle weersinvloeden en deze hebben dan ook een sterkere, harder verf nodig om ze voldoende te beschermen. Aangeraden wordt om een verf te kiezen speciaal voor buiten met een basis van terpentine. Daarnaast is een hoogglans lak sterker dan een matte lak. Voor de kozijnen aan de binnenkant kunt u ook prima kiezen voor een verf op waterbasis. Deze geeft minder geuroverlast tijdens het gebruik en omdat deze kozijnen minder belast worden door het weer of temperatuur is deze verf zeer geschikt. Koop daarnaast de kwasten en rollers die passend zijn voor het soort verf.

Voorbereiden

Om het beste resultaat te krijgen gaat u eerste de kozijnen voorbehandelen. De kozijnen dienen goed geschuurd te worden. Bladdert de ouder verflaag dan dient u deze op de plekken geheel te verwijderen. Door het schuren wordt de ondergrond ruw en kan een nieuwe verflaag zich makkelijker hechten. Maak voor het schuren de kozijnen goed vetvrij, dat maakt het schuren eenvoudiger. Zitten er beschadigingen op het kozijn, vul deze dan op met plamuur. Hiervoor zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Een 2-componenten plamuur is daarvan de sterkste en wordt daarom ook aangeraden. Wanneer de beschadigingen geheel gevuld zijn (door het krimpen van het plamuur kan een tweede keer plamuren nodig zijn) schuurt u het gehele oppervlak glad.

Zoals al aangegeven, hoe beter de voorbereiding, dus het schuren en plamuren, hoe strakker het eindresultaat zal zijn. Maak na het schuren en plamuren de kozijnen grondig vrij van vet en stof, anders kan de verf maar moeilijk hechten. Om bij het schilderen geknoei te voorkomen is het raadzaam om ramen en muren goed af te plakken.

Lakken

Of u nu kiest om te schilderen met een kwast of roller, een aantal tips voor een strak resultaat gelden voor beide. Wanneer het hout onbehandeld is wordt het gebruik van een laag grondverf aangeraden. Daarna kunt u de kozijnen in de gewenste kleur aflakken, waarbij meerdere lagen zorgen voor een mooier en duurzamer resultaat. Het makkelijkste verft u van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Probeer daarbij zoveel mogelijk met de nerf mee te verven. Gaat u meerdere lagen schilderen, laat dan tussen door de laag goed drogen en voor het aanbrengen van de volgende laag nog even de kozijnen licht opschuren en weer goed ontvetten.

Wanneer u het verven tussendoor moet onderbreken of in meerder dagen de klus af gaat maken vergeet dan niet de kwasten en rollers goed af te dekken. Zorg voor voldoende verf op de kwast of roller, wikkel deze in aluminiumfolie en stop het geheel in een afgesloten plastic zak. Zo kunt u de volgende keer zo weer verder.

Komt u er niet uit, of wenst u de klus toch uit te besteden aan een vakman? Neem dan eens een kijkje op de website van Redeco.nl. Vakman in schuren en schilderen.